Căutări

sâmbătă, 12 martie 2011

De ce avem anotimpuri?

Pe parcursul unui an, Pământul se roteşte în jurul Soarelui şi, totodată, în jurul axei sale uşor înclinate. Aceasta îneamnă că diferite părţi ale Pământului primesc diferite cantităţi de lumină solară şi devin mai calde sau mai reci în funcţie de mişcarea Pământului. Când Polul Nord este mai apropiat de Soare, partea nordică a Pământului este mai caldă şi aici este vară. În acelaşi timp, partea sudică se îndepărtează de Soare şi este mai rece, aici fiind iarnă.

Formarea anotimpurilor pe Pământ

De ce acul busolei arată spre Nord?

Pământul este ca un uriaş magnet, cu un câmp de forţe ce acoperă întreaga lui suprafaţă. Polii magnetici se află lângă Polul Nord şi Polul Sud. Obiectele magnetizate, cum ar fi acul busolei, sunt atrase de aceşti poli. Astfel, un capăt al acului busolei va indica întotdeauna Nordul.

Acul busolei orientat spre Nord

Cum s-au format continentele?

Oamenii de ştiinţă consideră că diferitele continente s-au dormat dintr-o masă uriaşă de uscat, pe care au numit-o Pangaea. Aceasta s-a scindat în două părţi mari, apoi în mai multe părţi mai mici. Acestea din urmă au început să se îndepărteze unele de altele, ajungând în locurile în care se află astăzi. Ele însă continuă să se mişte!

Formarea continentelor

De ce Luna pare să-şi schimbe forma?

Luna străluceşte, deoarece reflectă lumina Soarelui. Totuşi pe măsură ce se roteşte în jurul Pământului, vedem mai mult sau mai puţin din suprafaţa ei, fapt ce creează impresia că îşi schimbă forma. Aceste forme se numesc faze.

Fazele lunii

Ce sunt planetele ?

Planetele sunt lumi care se rotesc în jurul Soarelui. Cuvântul planetă vine din greacă şi înseamnă rătăcitor din cauza căilor ciudate, rătăcitoare pe care par să le aibă planetele când sunt privite de pe Pământ. Sunt nouă planete. Mercur este cea mai apropiată de Soare, urmând Venus, Pământul, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun şi Pluto.

Planetele sistemului solar

Din ce sunt făcute planetele?

Planetele sunt cele mai apropiate de Soare, de la Mercur la Marte, reprezintă mici lumi stâncoase. Ele au un centru de metal, înconjurat de o manta groasă de piatră cu scoarţa subţire, stâncoasă la suprafaţă. Planetele mai îndepărtate sunt mai diferite. Jupiter şi Saturn sunt alcătuite în cea mai mare parte din hidrogen. Uranus şi Neptun au un nucleu din rocă, înconjurat de gheaţă şi hidrogen. Pluto este alcătuit din rocă, acoperit cu o manta de gheaţă.

Structura planetei Saturn

Care planete au inele?

Jupiter, Uranus, Saturn şi Neptun au inele. Acestea sunt, de fapt, bucăţi mici de rocă acoperite cu gheaţă. Ele pot fi fragmente ale unor sateliţi distruşi sau fragmente din alte planete.

Planete cu inele

Cât de mare este soarele nostru?

Soarele are un diametru de 1.320.000 de km. Volumul său este de aproximativ 1,3 milioane de ori mai mare decât volumul Pământului. Totuşi Soarele este doar o stea de mărime medie; alte stele sunt mult mai mari. Prin comparaţie cea mai mare planetă din sistemul nostru solar este Jupiter (cu diametrul de 143.000 km), iar cea mai mică este pluto (cu diamentrul de 2.000 km).

Mărimea Soarelui

Care este cea mai fierbinte planetă?

Venus. Este a doua planetă de la soare. Venus este acoperită complet de nori denşi. Aceştia creează efectul unei sere uriaşe, temeperaturile ridicându-se până la 462 grade Celsius. Câteva sonde au aterizat pe Venus, dar nici una nu a rezistat.

Planeta Venus

Ce este o nebuloasă?

O nebuloasă este un nor de praf şi gaze din spaţiu. Unii nori blochează lumina venită de la stelele aflate în spatele lor. Aceştia formează nebuloase negre. Una dintre cele mai cunoscute nebuloase negre este Capul de Cal. Alţi nori de praf reflectă lumina stelelor şi strălucesc puternic. Acestea sunt nebuloasele luminoase.

Nebuloasa Cap de Cal

Ce este un meteorit?

Un meteorit este o rază puternică de lumină ce apare brusc pe cer. Raza provine de la o bucată de rocă venită din spaţiul exterior care intră în atmosfera terestră. Se aprinde în urma frecării cu aerul.

Meteorit

Cum s-au format Soarele şi planetele?

Nimeni nu ştie sigur. Majoritatea oamenilor de ştiinţă cred că Soarele, Pământul şi alte planete (sistemul solar) s-au format dintr-o masă de praf şi gaze. Cu aproximativ 5 miliarde de ani în urmă această masă a început să se adune, apoi să se rotească şi să ajungă să fie dispusă sub formă de disc.
Centrul discului se învârtea mai repede. Restul materiei a dat naştere planetelor.

Formarea sistemului solar