Căutări

luni, 16 aprilie 2012

De ce astronauţii poartă costume speciale ?

În spaţiu nu există aer şi nici protecţie împotriva razelor nocive ale Soarelui. Un costum special pentru astronauţi include şi rezervoare de oxigen. Costumul spaţial al astronautului protejează şi împotriva radiaţiilor periculoase. Costumele speciale pot să conţină echipament radio, sistem de climatizare şi alte instrumente ştiinţifice.

Costum spatial astronaut

Cum au funcţionat sondele spaţiale Pioneer ?

Sondele spaţiale Pioneer 10 şi Pioneer 11 au fost primele nave care au ieşit în afara sistemului solar. Ele aveau scopul să afle dacă o navă spaţială poate trece prin centura de asteroizi - un roi de pietre orbitând în jurul soarelui între Marte şi Jupiter. Majoritatea navelor spaţiale folosesc panourile solare pentru a obţine electricitate din lumina solară. Pioneer 10 şi 11 s-au îndepărtat atât de mult de Soare încât panourile solare nu mai funcţionau şi au fost nevoite să poarte cu ele generatoare nucleare pentru a obţine energie electrică.

Traiectoria sondelor spaţiale Pioneer 1 si 2

Pe unde au mers sondele spaţiale Voyager ?

Sondele spaţiale Voyager 1 şi Voyager 2 au fost lansate în anul 1977. Forţa gravitaţională a planetelor îndepărtate a ghidat nava spaţială de la o planetă la alta. Voyager 1 a depăşit planeta Jupiter în 1979 şi planeta Saturn în 1980. Voyager 2 a depăşit planetele Jupiter în 1979, Saturn în 1981, Uranus în 1986 şi Neptun în 1989. Camerele lor de luat vederi şi instrumentele de la bord au studiat fiecare planetă. Toată informaţia a fost transmisă pe Pământ prin unde radio.

Traseul sondelor Voyager 1 si 2